Straipsniai

AR MIKROBANGŲ KROSNELĖS YRA SAUGIOS? KODĖL VERTA JŲ ATSISAKYTI?

Mikrobangų krosnelė AR MIKROBANGŲ KROSNELĖS YRA SAUGIOS?

Šiais laikais daugelis namuose turi mikrobangų krosnelę. Ją turėti tikrai patogu, nes ji padeda sutaupyti laiko. Mes galime sušildyti ar pagaminti maistą per minutę ar kelias. Taip pat yra daug lengviau atšildyti sušaldytą maistą. Bet ar kada pagalvojote ar mikrobangų krosnelės yra saugios? Viešumoje vis iškyla diskusijų apie mikrobangų krosnelių galimus pavojus. O ką mes žinome apie mikrobangas ir jų poveikį?

Mikrobangų krosnelėse maistui sušildyti naudojamos mikrobangos, kurios yra elektromagnetinio lauko (EML) forma, gaminama magnetrono, vibruojančio 2,4 milijardo kartų per sekundę greičiu. Dėl to maiste esančios vandens molekulės rezonuoja labai aukštu dažniu ir generuoja šilumą.

Įprastas maisto šildymas yra kitoks, daug švelnesnis procesas. Šiluma perduodama konvekcijos būdu iš išorės į vidų.

O štai šildymas arba gaminimas mikrobangų krosnelėje prasideda ląstelėse ir molekulėse, kuriose yra vandens. Ši energija paverčiama trinties šiluma. Tai vadinama terminiu poveikiu. Be to prisideda aterminiai efektai, kurie šiuo metu nėra išmatuojami, tačiau manoma, kad jie deformuoja molekulių struktūras ir turi įtakos kokybei.

Mikrobangų krosnelės skleidžia mikrobangas jūsų namuose.

Nedaug žmonių supranta, kad kai naudojate mikrobangų krosnelę, mikrobangos nelieka krosnelės viduje. Tai reiškia, kad kai įjungiate mikrobangų krosnelę, šie EML prasiskverbia į jūsų namus… keliauja per sienas, lubas ir jus. Šie EML, nors ir yra nejonizuojančiame EML spektro diapazone, nėra nereikšmingi.

2011 m. gegužės mėn. Pasaulio sveikatos organizacija šį EML poveikį oficialiai priskyrė 2B klasės galimiems kancerogenams.

Be to, mikrobangų krosnelės laidai ir variklis taip pat skleidžia didelius magnetinius laukus, dažnai daugiau nei 10 mili Gausų (mG). Kai vien tik 4 mG poveikis organizmui turi tvirtų sąsajų su leukemija.  Šie magnetiniai laukai taip pat buvo klasifikuojami kaip kancerogeniniai.

Daugiau nei 70 metų trukmės Vokietijos ir Rusijos mokslininkų tyrimai rodo mikrobangų krosnelės pavojų.

Dvidešimt metų Rusijos moksliniai tyrimai ir vokiečių studijos, pradėtos 1942 m. Berlyne, yra rimtas argumentas prieš maisto gaminimo mikrobangų krosnelėje saugumą.

Manoma, kad naciai išrado pirmąsias mikrobangų krosneles, skirtas teikti mobilią maisto paramą jų kariams per Antrojo pasaulinio karo invaziją į Sovietų Sąjungą. Po karo Jungtinių Valstijų karo departamentui buvo pavesta ištirti mikrobangų krosnelių saugumą. Tačiau rusams priskiriami nuopelnai, atlikę kruopščiausius tyrimus.

Po karo rusai ėmėsi mikrobangų krosnelių biologinio poveikio tyrinėjimo. Dėl to 1976 m. Rusijoje mikrobangų krosnelės buvo uždraustos. Vėliau draudimas buvo panaikintas per „Perestroiką“, siekiant skatinti laisvą prekybą su Vakarais.

Jų išvados paskatino Rusijos vyriausybę paskelbti tarptautinį įspėjimą dėl galimos biologinės ir aplinkos žalos, susijusios su mikrobangų krosnelių ir kitų panašaus dažnio elektroninių prietaisų, pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų, naudojimu.

Ar mikrobangų krosnelės yra saugios? Ką mums sako tyrimai?

Mikrobangų krosnelių tyrimai atskleidžia šiuos faktus:

• Mikrobangų krosnelėje ruošiant mėsą, joje susiformuoja kancerogenai (d-nitrozodienetanolaminai).
• Mikrobangų krosnelėje kaitinant pieną ir javų grūdus, kai kurios jų aminorūgštys paverčiamos kancerogeninėmis medžiagomis.
• Šveicarijos klinikiniai tyrimai nustatė, kad mikrobangų krosnelėje šildytas maistas padidina cholesterolio kiekį organizme. Taip pat nustatyta, kad tokio maisto vartojimas sumažina raudonųjų ir baltųjų kraujo kūnelių skaičių, tuo pačiu sumažindamas hemoglobino kiekį ir gamindamas radiolizinius junginius.
• Nustatyta, kad atšildant šaldytus vaisius, jų frakcijos, kuriose yra glikozidų ir galaktozidų, virsta kancerogenais.
• Nustatyta, kad net labai trumpas žalių, virtų ar šaldytų daržovių pašildymas mikrobangų krosnelėje paverčia jų augalinius alkaloidus kancerogenais.
• Rusijos ir Japonijos tyrimai atskleidė, kad gaminamas ar šildomas mikrobangų krosnelėje maistas gali prarasti beveik 60–90 % savo maistinės vertės.  Nustatyta, kad prarandama didelė dalis vitaminų B, C, E ir būtinų mineralų.
• Maistas, virtas mikrobangų krosnelėje su trupučiu vandens, gali prarasti iki 97% naudingų antioksidantų.
• Be to, daugelis žmonių mikrobangų krosnelėje maistą gamina plastikiniuose ir popieriniuose induose. Iš šių pakuočių į jūsų maistą gali patekti kancerogeniniai toksinai. Tyrimai parodė, iš įprastų maisto produktų pakuočių skirtų šildymui mikrobangų krosnelėje, gali išsiskirti cheminės medžiagos, tokios kaip polietileno tertalatas (PET), benzenas, toluenas ir ksilenas,

4 priežastys atsikratyti mikrobangų krosnelės jau šiandien.

1. Mikrobangų krosnelėje šildomas pienas ir javų produktai išskiria kancerogenines medžiagas.
2. Mikrobangų krosnelėje šildomas maistas praranda 60-90% savo maistinės vertės ir didelį kiekį Vitaminų B,C,E, ir būtinų mineralų.
3. Mikrobangų krosnelėje šildyto maisto vartojimas sąlygoja didesnį vežinių ląstelių kiekį kraujyje.
4. Arti mikrobangų krosnelės esantis magnetinis laukas taip pat sukelia daugybę sveikatos problemų.

5 patarimai, kaip išsivaduoti iš mikrobangų krosnelės

Kaip išgyventi be mikrobangų krosnelės:

1. Vietoje mikrobangų krosnelės įsigykite „turbo“ orkaitę arba garų puodą. Tai daug sveikesnės alternatyvos.
2. Planuokite savo mitybą. Šaldytą maistą iš šaldiklio išimkite anksčiau, kad maistas atitirptų ir nereikėtų greitai jo atitirpinti.
3. Šaldytas sriubas ir troškinius galima išimti iš šaldiklio likus valandai iki valgio ir iš dalies atitirpinti vandens kriauklėje, o pakankamai atšilus dėti į keptuvę kaitinti ant viryklės.
4. Jeigu, vis dėl to, norite turėti mikrobangų krosnelę, neleiskite vaikams, nėščioms moterims ir žmonėms su silpnu imunitetu būti virtuvėje (ar gretimuose kambariuose), kai yra įjungta mikrobangų krosnelė.
5. Laikykitės kuo toliau nuo savo mikrobangų krosnelės, kai ji veikia. Tokiu būdu elektromagnetinio lauko (EML) poveikis bus žymiai mažesnis.

Jūsų maisto kokybė = jūsų gyvenimo kokybė

Neabejojama, kad maistas, kurį valgome, įtakoja mūsų sveikatą. Tačiau dabar mūsų valgomuose maisto produktuose yra daugiau toksinų ir jie yra prastesnės maistinės vertės nei tai buvo prieš kelis dešimtmečius. Jei naudojate mikrobangų krosnelę, ne tik sumažinate maisto, kuris ir taip yra mažiau maistingas nei anksčiau, maistinę vertę, bet ir esate veikiamas potencialiai žalingų elektromagnetinių laukų, kurie yra laikomi kancerogenais.

Ar mikrobangų krosnelės yra saugios? Tvirtas atsakymas yra NE. Padarykite sau ir savo šeimai paslaugą ir pašalinkite jas iš savo namų ir imkitės veiksmų, kad sumažintumėte jų poveikį darbe ir kitose vietose, kur jos yra naudojamos.

Parengta pagal thetruthaboutcancer.com

Šaltiniai:

1. Are Microwaves Safe? (Must Read if You Use a Microwave Oven) (thetruthaboutcancer.com); https://thetruthaboutcancer.com/are-microwaves-safe/ (apsilankyta 2021-11-02)
2. Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking – Vallejo – 2003 – Journal of the Science of Food and Agriculture – Wiley Online Library; https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1585 (apsilankyta 2021-11-02)
3. Effects of microwave cooking conditions on bioactive compounds present in broccoli inflorescences – PubMed (nih.gov); https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17979232/  (apsilankyta 2021-11-02)
4. Exposure to antimony from polyethylene terephthalate (PET) trays used in ready-to-eat meals – PubMed (nih.gov); https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17613073/
(apsilankyta 2021-11-02)
5. Microwave Oven Radiation | FDA; https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/resources-you-radiation-emitting-products/microwave-oven-radiation#Microwave_Oven_Safety_Standard
(apsilankyta 2021-11-02)

Patiko straipsnis? Paremkite mus pasidalindami juo socialiniuose tinkluose!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kitos naujienos

Ciberžolė ir jos pritaikymas

Turbūt dažnas žmogus šiais laikais yra girdėjęs apie ciberžolę (lot. pav.: Curcuma longa) ir jos poveikį žmogaus sveikatai. Šis ryškus

Kas yra YOUR SUPER?

„YOUR SUPER“ ATSIRADIMO ISTORIJA Viskas prasidėjo tada, kai profesionaliam tenisininkui Michaeliui būnant 24 metų amžiaus, buvo diagnozuotas vėžys. Gydymosi metu,

Krepšelis
Imkite nuolaidą!
Prenumeruokite Act4bio naujienas ir pasiimkite 10% nuolaidos kuponą sekančiam apsipirkimui!
    Prenumeruoti
    Sutinku su act4bio.lt privatumo politika.