Straipsniai

Kolagenas yra vienas populiariausių maisto papildų, kuris pastaruoju metu tapo būtinu elementu tiek grožio, tiek sveikatingumo pramonėje. Tai natūralus baltymas, kurio gausu mūsų odoje, sąnariuose, kauluose bei plaukuose. Kolagenas padeda palaikyti organizmo sveikatą, tačiau su amžiumi jo kiekis mažėja. Todėl daugelis žmonių pradeda ieškoti būdų, kaip atkurti šį svarbų baltymą, vartodami kolageno papildus.

Šiame straipsnyje aptarsime, kokią naudą teikia kolagenas, kodėl jis yra svarbus ir nuo kada verta pradėti vartoti šiuos maisto papildus.

Kas yra kolagenas?

Kolagenas – tai pagrindinis jungiamojo audinio baltymas, kuris sudaro apie 30% viso organizmo baltymų. Jis veikia kaip struktūrinis elementas, palaikantis odos, kaulų, kremzlių, sausgyslių ir kraujagyslių stiprumą bei elastingumą. Kolagenas padeda mūsų odai išlikti jaunatviškai, palaiko sąnarių judrumą ir apsaugo kaulus nuo lūžių.

Su amžiumi kolageno gamyba organizme natūraliai mažėja, o tai lemia odos senėjimą, sąnarių skausmus ir bendrą kūno struktūros silpnėjimą. Norint išvengti šių problemų, kolageną galima papildyti vartojant maisto papildus, kurie tapo vis populiaresniu pasirinkimu sveikatos ir grožio srityje.

Kolageno nauda sveikatai

Kolagenas teikia daugybę privalumų įvairioms organizmo sistemoms. Čia yra keletas svarbiausių jo teikiamų naudų:

1. Odos grožis ir jaunatviškumas

Vienas iš didžiausių kolageno privalumų yra jo gebėjimas palaikyti odos elastingumą ir stangrumą. Kadangi kolagenas yra pagrindinė odos struktūros dalis, jo trūkumas sukelia raukšles, odos sausumą ir elastingumo praradimą. Vartodami kolageno maisto papildus, galite padėti odai išlikti jaunatviškai, sumažinti raukšles ir pagerinti odos tekstūrą.

2. Sąnarių sveikata

Kolagenas yra pagrindinis kremzlių komponentas, todėl jis yra būtinas sąnarių sveikatai. Su amžiumi ar dėl intensyvios fizinės veiklos kremzlės susidėvi, kas gali sukelti sąnarių skausmus ir diskomfortą. Kolageno papildai gali padėti sumažinti šiuos simptomus, palaikyti sąnarių lankstumą ir sumažinti sąnarių uždegimą, ypač sergantiems osteoartritu.

3. Kaulų tvirtumas

Kolagenas taip pat svarbus kaulų struktūrai. Jis sudaro kaulų „minkštąją” dalį, kuri suteikia jiems lankstumo ir stiprumo. Su amžiumi mažėjantis kolageno kiekis lemia kaulų tankio mažėjimą, kas gali padidinti osteoporozės ir lūžių riziką. Maisto papildai su kolagenu gali padėti palaikyti stiprius kaulus ir sumažinti šių problemų atsiradimo tikimybę.

4. Plaukų ir nagų stiprinimas

Kolagenas yra svarbus ne tik odai, bet ir plaukams bei nagams. Jis stiprina plaukus, skatina jų augimą ir apsaugo nuo plaukų slinkimo. Taip pat jis gali padėti stiprinti nagus, mažindamas jų lūžinėjimą ir trapumą. Todėl kolagenas tampa neatsiejama kasdienės grožio rutinos dalimi.

5. Raumenų masės palaikymas

Kolagenas yra svarbus ir raumenų sveikatai. Nors dažniausiai jis siejamas su jungiamaisiais audiniais, kolagenas taip pat padeda palaikyti raumenų tonusą ir jėgą. Dėl to kolageno papildai gali būti naudingi žmonėms, kurie siekia išlaikyti raumenų masę, ypač senstant.

Kada pradėti vartoti kolageną?

Kolageno gamyba pradeda mažėti maždaug nuo 25-30 metų, todėl pirmieji odos senėjimo, sąnarių diskomforto ir plaukų silpnėjimo požymiai gali atsirasti jau šiuo metu. Maisto papildai su kolagenu gali padėti kovoti su šiais senėjimo procesais ir palaikyti sveiką kūno struktūrą.

Daugelis specialistų rekomenduoja pradėti vartoti kolageno papildus nuo 30 metų, siekiant išsaugoti odos elastingumą ir stiprinti sąnarius. Tačiau kolageno vartojimą galima pradėti ir anksčiau, ypač jei esate fiziškai aktyvūs ar pastebite ankstyvus odos ir sąnarių problemų požymius.

Kokie kolageno papildai yra geriausi?

Rinkoje yra įvairių kolageno papildų rūšių – nuo miltelių iki kapsulių ar skystų formų. Populiariausios rūšys yra:

  • Jūrų kolagenas – gaunamas iš žuvų, dažnai rekomenduojamas dėl geros biologinio įsisavinimo savybės. Tai puikus pasirinkimas odos sveikatai.
  • Gyvūninis kolagenas – gaunamas iš jautienos arba vištienos, dažniau naudojamas sąnarių ir kaulų sveikatai palaikyti.
  • Augalinės kilmės kolageno sintezės papildai – tai papildai, kurių sudėtyje yra augalų ekstraktų, skatinančių organizmą natūraliai gaminti daugiau kolageno.

Svarbu rinktis patikimus gamintojus ir papildus, kuriuose nėra nereikalingų priedų ar konservantų. Taip pat verta pasitarti su specialistu dėl tinkamiausios kolageno formos ir dozės, atsižvelgiant į individualius poreikius.

Ką sako mokslas?

Remiantis Harvardo medicinos mokyklos straipsniiu, yra atlikta keletas klinikinių tyrimų, kurie rodo, kad geriant kolageno papildus galima pagerinti odos drėgmę, elastingumą, sumažinti raukšles ir šiurkštumą. Plačiau šį straipsnį galite skaityti čia: Considering collagen drinks and supplements?

Apibendrinimas

Kolagenas yra esminis baltymas, kuris užtikrina mūsų kūno sveikatą ir grožį. Su amžiumi jo gamyba mažėja, todėl daugelis žmonių pradeda vartoti kolageno maisto papildus, kad išlaikytų odos elastingumą, sąnarių sveikatą ir kaulų stiprumą. Kolagenas turi daugybę naudų sveikatai – nuo raukšlių mažinimo iki sąnarių apsaugos ir raumenų masės palaikymo.

Pradėti vartoti kolageną rekomenduojama nuo 30 metų, tačiau tai gali būti naudinga ir anksčiau, priklausomai nuo gyvenimo būdo bei individualių sveikatos poreikių. Rinkdamiesi kokybiškus papildus, galite padėti savo organizmui kovoti su senėjimo procesais ir ilgiau išlaikyti jaunatvišką išvaizdą bei sveikatą.

Maisto papildų su kolagenu ir maisto priedų skatinančių ir palaikančių natūralią kolageno gamybą organizme galite rasti ir mūsų parduotuvėje paspaudę šią nuorodą: produktai-sveikatai/odai-plaukams-nagams

Patiko straipsnis? Paremkite mus pasidalindami juo socialiniuose tinkluose!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kitos naujienos

Kas yra Guarana? Ir kuo ji naudinga?

Guarana Guaranos augalas kilęs iš Amazonės, jo vaisius atrodo kaip akies obuolys ir dažnai apibudinamas kaip keistos išvaizdos supervaisius! Bet

Fizinis aktyvumas ir stresas

Sužinokite, kaip fzinis aktyvumas gali padėti susitvarkyti su stresu ir sumažinti neigiamus streso sukeltus padarinius.

Krepšelis
Imkite nuolaidą!
Prenumeruokite Act4bio naujienas ir pasiimkite 10% nuolaidos kuponą sekančiam apsipirkimui!
    Prenumeruoti
    Sutinku su act4bio.lt privatumo politika.